بازاریابی بینالمللی، در سادهترین سطح خود، فرایندی است که در آن یک شرکت تجاری باید در مورد آمیخته بازاریابی خود در ورای مرزهای کشورش تصمیمگیری کند. پیچیدهترین سطح آن، شامل ایجاد واحد تولیدی و هماهنگ کردن استراتژی بازاریابی شرکت در سراسر جهان میباشد.[۱]طبق تعریفی دیگر، بازاریابی بینالمللی عبارت است از انجام فعالیتهای تجارت خارجی برای رساندن کالا و خدمات یک شرکت به مشتریان یا مصرفکنندگان خود در بیش از یک کشور، به منظور کسب سود.[۲]
مراحل و اصول بازاریابی جنبه استاندارد و عمومی دارند و در همه بازارها و کشورها قابل اجرا هستند. تنها وجه تمایز بازاریابی داخلی و بازاریابی بینالمللی در حوزه فعالیت آنهاست. همین تفاوت مهم مبحث جدید بازاریابی بینالمللی را بوجود میآورد که از جمله مسائل مورد توجه در آن، آگاهی از مسائل کشور (های) دیگر، اتخاذ استراتژیهای مناسب برای ورود به کشورها و بازارهای مختلف و انجام اقدامات خاص در بازارهایی است که برای خارجیان تا حدی با اطمینان کمتر و ریسک بالاتر همراه است.[۳]
محتویات
۱حیطه عمل بازاریابی بینالمللی
۲تحلیل محیط بینالمللی
۲.۱محیط اقتصادی
۲.۱.۱شاخصهای اقتصادی
۲.۲فرهنگ
۲.۲.۱اجزای فرهنگ
۲.۲.۲عوامل تٱثیرگذار بر فرهنگ
۲.۲.۳الگوی چهاربعدی هافستد
۲.۳محیط سیاسی/حقوقی
۳تحلیل بازارهای بینالمللی
۴استراتژیهای ورود به بازارهای خارجی
۴.۱استراتژیهای ورود
۵آمیخته بازاریابی
۵.۱کالا و خدمات
۵.۱.۱دوره عمر کالای بینالمللی
۵.۱.۲نامگذاری کالا
۵.۱.۳معرفی کالای جدید
۵.۲ترفیع
۵.۲.۱موانع فرایند ارتباطات بینالمللی
۵.۲.۲تبلیغات جهانی
۵.۳قیمتگذاری
۵.۳.۱عوامل تٱثیرگذار بر قیمتگذاری بینالمللی
۵.۳.۲قیمت جهانی و قیمتهای مختلف برای بازارهای مختلف
۵.۴توزیع
۵.۴.۱ساختار توزیع بینالمللی
۵.۴.۲استراتژی توزیع بینالمللی
۶پیوند به بیرون
۷پانویس
۸منابع فارسی
۹منابع انگلیسی
محیط اقتصادی[ویرایش]
از بین همه عوامل غیرقابل کنترل در حیطهٔ بازاریابی بینالمللی، محیط اقتصادی اهمیت بسزایی دارد. زمینههای مورد مطالعه برای بازاریابان بینالمللی در محیط اقتصادی:
جغرافیای اقتصادی، مطالعهٔ عوامل جغرافیایی از قبیل آب و هوا، مردم، صنایع و منابع طبیعی یک کشور یا منطقه را شامل میشود که همگی به عنوان عوامل تٱثیرگذار بر تامین خارجی نیازهای هر جامعهای هستند و به همین دلیل شناخت آنها برای بازاریابیالمللی حائز اهمیت است.
روندها و منحنی جمعیتی جهان، از حیث ارزیابی تقاضای بالقوه مصرفکنندگان مطالعه میگردد. میزان جمعیت، نرخ رشد جمعیت، هرم جمعیتی و نیز درصد جمعیت روستایی و شهرنشین معیارهایی برای تعیین سطح تقاضا برای کالا و خدمات در هرکشور است.
مراحل توسعهٔ اقتصادی، در هر کشور عامل محیطی مهمی است که مطالعهٔ آن میتواند در ایجاد یک تصویر کلی از میزان پیشرفت اقتصادی یک کشور و نیز مشخص کردن سمت و سوی موقعیتهای سرمایهگذاری در آن کشور به بازاریابان بینالمللی کمک کند. یکی از معروفترین مدلهای ارائه شده از تقسیمبندی مراحل توسعه مربوط به والت روستو است:
مرحلهٔ اول: جامعهٔ سنتی
مرحلهٔ دوم: مرحلهٔ قبل از جهش
مرحلهٔ سوم: مرحلهٔ جهش
مرحلهٔ چهارم: بلوغ
مرحلهٔ پنجم: مرحلهٔ مصرف ابنوه
شاخصهای اقتصادی[ویرایش]
بازارها در کشورهای مختلف تحت تأثیر عوامل مختلفی قرار میگیرند. یکی از مهمترین این عوامل فرهنگ های کشورهای مختلف است. پیشرفت یک بازاریابی بینالمللی موفق در گرو درک و شناخت کامل تفاوتهایی است که در کشورهای مختلف جهان وفرهنگهای مختلف آنها وجود دارد.
فرهنگ یک کل پیچیده است از دانایی، اعتقادات، هنر، اخلاق، رسوم و هر گونه قابلیت و عادتهایی از افراد به عنوان عضوی از یک جامعه که در رفتار مصرفکنندگی فرد تٱثیرگذار است. کل پیچیده به این معنی است که فرهنگ یک سیستم با اجزایی وابسته به هم است که همین امر شناخت آن را بسیار دشوار میسازد.[۵]
دارا بودن همهٔ این ویژگیها برای یک کانال امر بسیار پیچیده و شاید غیرممکن است؛ بنابراین صرفهجویی در هزینهها با بالاترین اثربخشی توازن خوبی برای این ۸ عامل میتواند باشد.[۱۴] برای مثال شرکت چند ملیتی و بینالمللی دل که تولیدکننده کامپیوترهای شخصی، تجهیزات کامپیوتر و لپتاپ است و در سال ۲۰۰۸ درآمدی بالغ بر بیش از ۶۱ میلیارد دلار داشته،[۱۵] به دلیل صرفه جویی در هزینهها و سادهسازی توزیع خود، در تمام جهان تنها از طریق اینترنت و تلفن و مکاتبات خارجی کالاها و خدمات خود را بفروش میرساند.
- ۹۸/۰۱/۱۹